Doplnky

Získanie energie konať

Často sa otvára otázka produktov zameraných na upevnenie našich školení. Existuje však spôsob, ako prijímať tzv zvýšenie energie pred začatím cvičenia? Existuje mnoho spôsobov, ako stimulovať naše telo k činnosti. Tu môžeme použiť tradičný energetický nápoj aj práškové energetické produkty.

Väčšina z nich obsahuje veľké množstvo sacharidov, ktoré sú zodpovedné nielen za vysokú energetickú hladinu, ale prispievajú aj k zvýšeniu vytrvalosti, čo prispieva k efektívnejšiemu tréningu. Predtréningové produkty možno jesť v správnom čase a v správnom množstve.

Obmedzenia tohto vyplývajú z ich fungovania. Ak máte o takéto doplnky záujem, môžete ich konzumovať až 2-krát denne. Požitie sa môže uskutočniť ráno alebo hodinu pred plánovaným tréningom. Je prísne zakázané používať takýto výrobok vo večerných hodinách a bezprostredne pred spaním.

Sacharidové a proteínové doplnky

Na našom trhu sú dostupné sacharidové a proteínové doplnky, ktoré sú často obohatené o vitamíny, minerály a aminokyseliny pre zvýšenie ich výkonu. Živiny tohto typu boli vytvorené pre štíhlych ľudí, ktorí prijímajú opatrenia na zvýšenie telesnej hmotnosti a budovanie svalovej hmoty.

Sacharidy obsiahnuté v doplnku dodávajú potrebnú energiu, ktorá je zodpovedná za predĺženie a zvýšenie vytrvalosti počas tréningu. Zvýšenie energie teda podporuje účinky. Proteín, ktorý je považovaný za stavebný kameň svalovej hmoty, bude zodpovedný nielen za rozvoj, ale aj regeneráciu nášho tela po tréningu.

Živiny obohatené o aminokyseliny sú zodpovedné nielen za ochranu svalov, ale prispievajú aj k regenerácii organizmu a redukcii zbytočného tukového tkaniva. Bežne prítomné vitamíny pochádzajú zo skupiny A a E, pretože ich nedostatok blokuje vývoj svalstva a spôsobuje aj horšie okysličovanie organizmu pri fyzickej námahe.

Výhody a nevýhody kofeínu

Kofeín je považovaný za jeden z najpopulárnejších spaľovačov tukov. Odporúča sa ako prírodná zložka, ktorá znižuje telesný tuk s minimálnou fyzickou námahou. Pravdou však je, že kofeín vo forme kávy znižuje len vtedy, ak nie je obohatený o ďalšie zložky ako mlieko, smotana či cukor.

Ak chceme, aby naša káva mala pozitívny vplyv na úbytok telesného tuku, stojí za to pripomenúť si niekoľko pravidiel. Čím je káva silnejšia, tým je účinnejšia. Káva hýčkaná korením zvyšuje účinok. Káva so škoricou a zázvorom v pomere pol čajovej lyžičky na pohár kávy má obrovský vplyv na zrýchlenie metabolizmu.

Podobná situácia je, keď kávu spojíme so štipkou čili alebo čierneho korenia. Nevýhodou kofeínu je, že organizmus odvodňuje, preto treba pravidelne konzumovať iné tekutiny, ktoré už kofeín neobsahujú. Kofeín navyše vyplavuje z tela horčík a draslík, takže sa musíme postarať o ďalšie minerály a vitamíny.