Zdravie

Zdravie v dobrom režime

Aby ste boli zdraví, musíte do seba investovať. Presnejšie povedané, ide o vyčlenenie času, energie, ale aj financií na realizáciu zásad zdravého životného štýlu. Najdôležitejšie však nie sú finančné prostriedky. Áno, oplatí sa ich minúť na prirodzenú stravu z dobrého zdroja, ale aj na permanentku do posilňovne alebo si kúpiť hodiny aerobiku či iného druhu športu.

Napriek tomu je nevyhnutné venovať čas a energiu starostlivosti o seba. Sú také dôležité pri organizovaní aktívneho oddychu, ako aj pri udržiavaní konzistentnosti vašich akcií. Niekedy sa môže zdať, že na šport nebude čas.

To sú však ilúzie. Aj tí najvyťaženejší ľudia si nájdu čas na fyzickú aktivitu. Oprávnene to berú aj ako investíciu do svojej fyzickej, ale aj psychickej kondície. Pre tých, ktorí si nemôžu dovoliť organizované formy cvičenia, stojí za to pripomenúť mnohé výhody cvičenia doma. Je to tiež možnosť pre tých, ktorí sú obzvlášť zaneprázdnení.

Chôdza pre zdravie

Ľudia chodili pred storočiami. V minulosti ľudia viac chodili, pretože si to situácia vynútila. Neboli tam autá, telefóny ani lietadlá. Niektorí cestovali naprieč kontinentmi pešo. Teraz je ťažké si to predstaviť. Napriek tomu je potrebné pripomenúť, že chôdza sa zapísala nielen do histórie, ale aj do ľudského zdravia.

Aby ste si ich udržali a zároveň si užili dlhý a plnohodnotný život, musíte čo najviac chodiť. Už niekoľko rokov počúvate najmä o magických tridsiatich minútach. Tento čas je minimálny denný čas, ktorý by mal každý človek stráviť na prechádzke. Nejde o ponáhľanie sa do práce alebo na stretnutie, aj keď aj na takomto presune záleží. Vo všeobecnosti je však dobré vyhradiť si polhodinku na pokojnú prechádzku bez veľkého cieľa.

Takýto pohyb vám umožňuje relaxovať, pozorne sa pozrieť na svoje okolie, vidieť, že život ide ďalej bez ohľadu na to. Je to veľmi upokojujúca perspektíva. A každá prechádzka popri hodnote pre zdravie a chudnutie prináša úľavu aj nervovej sústave. Aby ste schudli a žili pokojne, nemusíte sa namáhať.

Nech sme všetci zdraví

Sociálne kampane by mali venovať väčšiu pozornosť zdravotným problémom Slovákov. Ako spoločnosť sme, žiaľ, čoraz viac vystavení civilizačným chorobám, ktoré postihujú predovšetkým bohaté krajiny Západu. Práve tu sa ľudia pohybujú čoraz menej, častejšie jedia nezdravé potraviny, ktoré spracúvajú, a sú tiež náchylnejší na škodlivé účinky stresu.

Tieto a mnohé ďalšie faktory poškodzujú naše zdravie. Odpoveďou je zdravý životný štýl, ktorý vám umožní zahnať strašidlo civilizačných chorôb. Dodržiavaním niekoľkých jednoduchých pravidiel môžete znížiť nielen riziko obezity, aterosklerózy či cukrovky, ale aj rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení. Preto stojí za to hovoriť o zdraví čo najviac.

Nie je ľahké presvedčiť ostatných, aby sa o seba postarali. Najmä ak už roky ležia na gauči a jedia rýchle občerstvenie. Ich telá sú unavené, takže je pre nich ťažké privolať energiu. Stojí za to ísť ostatným príkladom, najmä ukázať deťom, aký zábavný je šport a koľko energie dáva zdravé jedlo.