Cvičenia

Cvičenie v boji s nadváhou

Pravidelné fyzické cvičenie nám určite pomôže zhodiť zbytočné kilogramy. Oveľa ľahšie sa k nim prinútime, keď si ich prispôsobíme svojej postave. A tak pre ľudí, ktorí majú radi kontakt s prírodou, je ideálnym fyzickým cvičením nordic walking, bicyklovanie alebo jogging.

Ľudia, ktorí majú radi tanec, by sa mali radšej rozhodnúť pre zumbu. Ľuďom, ktorí nemajú radi samotu, možno odporučiť aerobik a ľuďom s pokojnou povahou pilates a jogu. Pri výbere fyzických cvičení nezabúdajte, že stratiť zbytočné kilogramy bude oveľa jednoduchšie, keď nám pri cvičení budú pracovať všetky svaly.

Samozrejme, veľmi dôležité sú cvičenia vykonávané systematicky, teda každý deň. Nemusíme im venovať veľa času, stačí štvrťhodinka denne. Mali by sme tiež pamätať na to, že medzi jednotlivými cvičeniami by sme mali robiť len veľmi krátke prestávky. Na konci tréningu pijeme vodu. Pijeme vždy po malých dávkach. Takto sa nám určite podarí zhodiť pár kíl.

Úloha dýchania pri cvičení

Takmer každý vie, že správne dýchanie môže uľahčiť správne cvičenie. Málokto si však uvedomuje, že dýchanie nie je len podporou fyzickej aktivity, ale je plnohodnotnou pohybovou aktivitou.

Príliš plytké dýchanie alebo nezastavovanie výdychov je vážny problém, pretože telu neumožňuje správne absorbovať dodaný kyslík ani na bunkovej úrovni, čo vedie k rýchlej únave, v extrémnych prípadoch až k hypoxii mozgu. Pri cvičení sa so zvyšujúcou sa srdcovou frekvenciou zvyšuje aj potreba kyslíka, preto by sme sa mali zamerať aj na to, aby sme dýchali tým ťažšie, čím viac sa do aktivity pustíme.

Ak sa necítite plne pod kontrolou svojho dýchania, je dobré na pár dní spomaliť a začať od základov. Najlepším cvičením na rozvoj dýchacieho rytmu je položiť ruku na bránicu vo vzpriamenej polohe. Potom sa pri kontrole pohybu rúk čo najhlbšie nadýchnite a potom vydýchnite.

Aké cviky sú najlepšie?

Dokonalý súbor cvičení neexistuje, pretože sú vybrané individuálne pre konkrétne ciele. Napriek tomu v tomto bode môžete poukázať na súbor funkcií, ktoré by mali rozlišovať dobré cvičenie. Väčšina účastníkov oceňuje pohybové úlohy, ktoré sú prispôsobené ich temperamentu.

Niekomu vyhovuje statická joga, iní sa venujú hodinám boxu s veľkým nasadením. Cvičenie by malo byť tiež bezpečné. Presné prevedenie je tu kľúčové. Tréneri sa zhodujú, na začiatku je lepšie robiť menej opakovaní, ale sústrediť sa na vypracovanie jednotlivých pohybov. Správne dýchanie je dôležité takmer v každej oblasti činnosti. Vďaka nemu sa telo čistí a posilňuje.

Optimálny prísun kyslíka však zabezpečuje aj výrazne lepšiu pohodu. Preto si okrem iného veľa ľudí vyberá hodiny, kde sa veľa dbá na správne dýchanie. Dôležitým aspektom každého tréningu by mala byť aj práca na celom tele. Prílišné sústredenie na jednu jej časť môže viesť k narušeniu postavy.