Doplnky

Čo je suplementácia?

Telo vystavené zvýšenej fyzickej a psychickej námahe často potrebuje dodatočnú podporu v podobe vhodne zvolených doplnkov. Potreby každého človeka sú veľmi odlišné, no dnes je na trhu toľko prípravkov, že väčšina z nás si nájde niečo vhodné pre seba.

Aktívny životný štýl si vyžaduje odstránenie únavy. Výživové doplnky s obsahom guarany a kofeínu majú silný stimulačný účinok. Okrem zvýšenia energie tieto látky znižujú bolesť svalov po tréningu a zvyšujú odolnosť tela.
Zoštíhľovaciu kúru možno podporiť všeobecne dostupnými prípravkami urýchľujúcimi spaľovanie tukov, prípravky s vlákninou zasa znížia pocit hladu a znížia hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi.

Pravidelne užívané stimulanty produkcie testosterónu podľa odporúčaní výrobcov ovplyvnia zvýšenie sily a vytrvalosti organizmu, budovanie svalovej hmoty a zlepšenie sexuálnych funkcií. Ľudia, ktorí denne vykonávajú duševnú prácu alebo študenti počas sedenia, môžu využiť doplnky, ktoré zlepšujú koncentráciu. Ide o prípravky, ktoré priaznivo ovplyvňujú intelektuálnu výkonnosť, dodávajú vitalitu a znižujú únavu po fyzickej námahe.

Čo sú doplnky HMB?

Úspešne sa používali už v deväťdesiatych rokoch, kedy pomáhali kulturistom dosahovať veľkolepé výsledky. Napriek obľúbenosti, ktorú si získali, sa o nich hovorí pomerne málo a niektorí športovci nevedia, čím sa vyznačujú. Čo sú doplnky HMB a ako sa používajú?

HMB je krátky názov pre hydroxymetylbutyrát, vedľajší produkt vznikajúci pri rozklade leucínu. Vyrába sa v tele z bielkovín potravy. Malé množstvo HMB vstupuje do tela aj s jedlom, najmä s mäsom niektorých rýb. Uznáva sa, že použitie HMB:

  • podporuje rast čistej svalovej hmoty
  • má antikatabolický účinok
  • podporuje regeneráciu svalov
  • znižuje telesný tuk
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi

Vzhľadom na ochranný účinok HMB na svalové tkanivo sa odporúča užívať tento doplnok pre netrénovaných ľudí, ktorí svoje dobrodružstvo s budovaním hmoty ešte len začínajú. Dávkovanie závisí – ako v prípade iných prípravkov – od telesnej hmotnosti príjemcu.

Vitálna vláknina – doplnok na trávenie

Nezáleží na tom, aký životný štýl vedieme – aktívny alebo pasívny. Metabolizmus je pre každého človeka veľmi dôležitá záležitosť. Najdôležitejšia je tu vláknina, ktorá je zodpovedná za efektívne trávenie. Bohužiaľ, je ťažké poskytnúť telu veľké množstvo tejto zložky v každodennej strave, ktorá je tiež ťažko absorbovateľná. Našťastie ho môžete prijímať vo forme suplementu, a to vitálnej vlákniny.

Vitálna vláknina je prípravok vo forme prášku, ktorý sa teší čoraz väčšej obľube. Môžete ho zmiešať s vodou, džúsom, čajom a dokonca aj polievkou. Nikdy by sa však nemal konzumovať vo forme prášku. Obsahuje cennú vlákninu získanú z rastlín so špeciálnym obsahom, teda zo šupiek psyllia a skorocelu. Tento liek sa odporúča nielen ľuďom, ktorí majú pomalý metabolizmus. Je tiež výborným prírodným liekom na hnačku. Odporúča sa tiež na prevenciu takých ochorení, ako je cukrovka a ateroskleróza.