Zdravie

Zásady zdravého stravovania

Je dobré dodržiavať základné pravidlá zdravého stravovania, pretože vďaka tomu si môžeme byť istí, že naše telo dostane všetky potrebné zložky a to je pre jeho správne fungovanie veľmi dôležité.

V prvom rade nezabudnite jesť aspoň tri jedlá denne. V ideálnom prípade by malo byť päť jedál, ale je známe, že v ére univerzálneho zhonu to nie je vždy možné. Je dobré mať jedlo pripravené doma. Jesť v zhone, jedlá z rýchleho občerstvenia nie sú najlepší nápad. Tieto druhy potravín obsahujú priveľa soli a spracovaných tukov, čo môže spôsobiť upchatie žíl a výskyt zlého cholesterolu.

Pri príprave jedál pamätajte na rôznorodosť surovín. Žiadna jednozložková diéta nie je dobrá strava. Telo, najmä v období rastu, potrebuje rozmanitosť. Na začiatku môže viaczložková diéta spôsobiť rýchle chudnutie, no ukáže sa, že potom nastáva jojo efekt a váha sa nielenže vráti do predchádzajúcej polohy, ale niekedy sa zvýši.

Čo je to racionálne stravovanie?

Človek si už dávno uvedomil, že aby dobre fungoval, musí sa správne stravovať. To, ako vyzeráme, ako sa cítime, či máme potrebnú energiu na prácu a bežné fungovanie, do značnej miery závisí od toho, čo jeme. Správna strava závisí od mnohých faktorov. Veď sa líšime vekom, pohlavím, druhom práce, váhou, zdravotným stavom. Všetky tieto faktory ovplyvňujú, akú stravu by sme si mali zvoliť.

Fyzicky pracujúci ľudia určite potrebujú viac energie, preto by nevyhnutne mali konzumovať viac sacharidov rastlinného pôvodu a tukov. Ženy majú naopak oveľa vyššiu potrebu železa a deti zasa vápnika. Isté je aj to, že po veľkej fyzickej námahe by sme mali nutne doplniť nedostatok vody a elektrolytov, ako aj zjesť ľahké jedlo.

Stojí za to si uvedomiť, že kvalitná strava obsahuje všetky potrebné živiny. Nemali by ste sa ničoho vzdávať, pretože nedostatky sa určite skôr či neskôr prejavia na našom zdraví a pohode.

Základom je správna výživa

Moderní ľudia snívajú o tvarovanej a peknej postave. Sú pripravení obetovať veľa, aby dosiahli efekt, o ktorom snívajú. Z času na čas príde na rad zázračná diéta, ktorá má zabezpečiť dokonalú a štíhlu postavu. Hneď sa dá povedať, že takéto zázračné diéty sú výmysel. V prípade mladých ľudí môžu spôsobiť aj vážne škody a nezvratné zmeny.

Špeciálne diéty zvyčajne zlyhávajú. Aj keď za cenu gigantických obetí dosiahneme vysnívanú postavu, po určitom čase sa váha môže vrátiť na predchádzajúcu úroveň. Jediný racionálny spôsob je zdravo sa stravovať a športovať. Špeciálne diéty na chudnutie sú nebezpečné najmä pre mladých ľudí. Počas puberty sa telo vyvíja a potrebuje všetky zložky potrebné na jeho vybudovanie a udržanie správnej hormonálnej rovnováhy.

Na udržanie si správnej postavy nie je potrebné používať hladovky a žiadne špeciálne zoštíhľujúce diéty, stačí zdravá fyzická aktivita a racionálna výživa.