Zdravie

Diéta, ktorá vyživuje pokožku zvnútra

Tajomstvom krásnej, elastickej, hladkej a hydratovanej pokožky bez nedokonalostí je samozrejme komplexná, starostlivá a systematická starostlivosť. Často však zabúdame, že ani tá najprofesionálnejšia špičková kozmetika nedokáže radikálne zmeniť stav pleti, ak starostlivosť zvonku nie je založená na správnom stravovaní.

Ak teda milujete sladkosti, rýchle občerstvenie a sódu, zvážte zmenu svojich stravovacích návykov. Prebytok jednoduchých cukrov a transmastných kyselín podporený výrazným prídavkom konzervačných látok môže účinne zmariť vašu snahu o krásnu pleť. Aké produkty by teda mal obsahovať zdravý a skrášľujúci jedálny lístok?

Najskôr dajte zeleninu – pri každom jedle použite aspoň štyri druhy zeleniny rôznych farieb. Na občerstvenie si vyberte čerstvé ovocie – jablká, hrušky, banány a melón sú na tento účel skvelé. Pozor na citrusy a jahody – môžu spôsobiť alergie! Samozrejme, nezabudnite na vodu – 1,5 litra je nevyhnutnosťou pre správne hydratovanú, hydratovanú a elastickú pokožku.

Esenciálne živiny

Správna strava a fyzická aktivita nás chránia pred rakovinou a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Aby sme sa týmto ochoreniam vyhli, mali by sme dbať na stravu, ktorá bude obsahovať vápnik, flavonoidy a esenciálne mastné kyseliny. Vápnik je súčasťou kostí, prispieva k udržaniu štíhlej línie.

Najlepším zdrojom vápnika je mlieko a výrobky z neho. Vápnik sa nachádza aj v morských rybách, zelenine, zelených riasach a sójových bôboch. Flavonoidy sú veľmi silné antioxidanty. Vďaka ich prítomnosti telo lepšie vstrebáva vitamíny. Flavonoidy čistia telo od toxínov, zabraňujú jeho starnutiu.

Zdrojom flavonoidov je najmä ovocie, zelenina a bylinky. Na flavonoidy sú obzvlášť bohaté citrusové plody, červená repa, praslička roľná, ginkgo biloba a červené víno. Esenciálne nenasýtené mastné kyseliny chránia pred aterosklerózou, uľahčujú vstrebávanie vápnika, udržujú cholesterol na správnej úrovni. Ich zdrojom môžu byť mastné morské ryby, vlašské orechy.

Nutričné ​​vlastnosti brokolice

Brokolica (nazývaná aj zelený karfiol alebo zelená kapusta) je zelenina, ktorá má skutočne jedinečné zdravotné vlastnosti. Prispievajú k ochrane organizmu pred vznikom rakoviny, žalúdočnými vredmi, anémiou. Okrem toho majú pozitívny vplyv na fungovanie zraku a regulujú hladinu cukru v krvi, čo je pre ľudí s cukrovkou mimoriadne dôležité.

Takéto cenné vlastnosti brokolice sú spôsobené obsahom vitamínov, minerálov a sulforafanu, ktorý je silným antioxidantom. Vďaka tomu majú jedinečné nutričné ​​vlastnosti a sú jednou z najzdravších zelenín na svete. Ich výhodou je aj chuť.

V porovnaní s karfiolom sú oveľa jemnejšie, a teda – sú chutnejšie a dajú sa zložiť do mnohých jedál. A naozaj sa to oplatí robiť, už len kvôli obsahu spomínaného sulforafanu, ktorý prispieva k blokovaniu tvorby mutácií vedúcich k rozvoju rakovinových procesov a tiež uľahčuje likvidáciu vznikajúcich rakovinových buniek.