Rady pre mladých športovcov

Chudnutie – ako a s čím?

Na trhu je množstvo prípravkov na chudnutie. V spleti názvov a prospešných ingrediencií je ťažké nájsť ten, ktorý bude skutočne pôsobiť na naše telo. Existuje však niekoľko doplnkov, ktoré pri pravidelnej liečbe dokážu naozaj zázraky.

Ak sa naša postava mení vplyvom tehotenstva, zmeny životného štýlu alebo jednoducho veku, oplatí sa siahnuť v prvom rade po prírodných prípravkoch, bez vedľajších účinkov, a nie zriedka tak účinných ako tieto terapie. Medzi osvedčenými prípravkami nájdeme:

  • bobule acai – majú čistiaci a podporný účinok pri diéte, majú veľa vlákniny a antioxidantov, ďalej majú kyselinu olejovú a Omega kyseliny,
  • zelená káva – prírodný termogén, ktorý urýchľuje metabolizmus a umožňuje rýchlejšie redukovať telesný tuk,
  • extrakt z manga – znižuje chuť do jedla a podporuje trávenie vďaka vysokému obsahu vlákniny,
  • jemný termogén, napríklad kofeín – urýchľuje trávenie a zároveň zvyšuje energiu a umožňuje aktívne stráviť celý deň. Zdrojov kofeínu je veľa – najväčšiu koncentráciu nájdete v káve alebo guarane.

Redukcia tuku s kreatínom

Hlavným pôsobením kreatínu, známeho v kulturistickej komunite, je vplyv na silu a výrazný rast svalov. To však nie je jediná výhoda tejto látky. Je potrebné pripomenúť, že kreatín má významný vplyv na regeneráciu po tréningu. Prečo je taký dôležitý pre redukciu tuku?

Redukcia tuku má svoje tiene a vyžarovanie. Jeho veľmi dôležitým prvkom je správna suplementácia, ktorá zabráni strate svalov na úkor úbytku nežiaducich tukových buniek. Dodržiavaním redukčnej diéty a navyše intenzívnym tréningom sme silne vystavení svalovému katabolizmu a v dôsledku toho aj redukcii svalovej hmoty. Pravidelné dopĺňanie kreatínu zabraňuje katabolizmu a umožňuje vám bez ujmy stratiť nechcený tuk.

Keď zredukujeme tuk, je to od tréningu k tréningu ťažšie a ťažšie. Je to spôsobené najmä nedostatkom sily a nedostatkom svalovej výživy. Kreatín vám umožňuje doplniť ich a dokonca zlepšiť naše výkony v oblasti sily. Najdôležitejším úkonom je však potréningová regenerácia, prevencia bolestivosti a rýchla detoxikácia organizmu od škodlivín.

Môže byť termogénna látka zdravá?

Nedávne správy v médiách o škodlivých termogénnych prípravkoch nás zaviedli do sveta stereotypov. Treba si uvedomiť, že nie každý termogén je škodlivý, práve naopak – pomôže nám zhodiť nechcené kilogramy, zlepší metabolizmus a ovplyvní lepšiu energetickú bilanciu v našom tele.

Termogénne pôsobí uvoľňovaním tepla z tela a zvyšovaním vnútrobunkovej teploty. To všetko ovplyvňuje rýchlosť metabolizmu, intenzívnejšie spaľovanie energie a tiež – tukové tkanivo. V ponuke suplementov sú len prírodné prípravky, ktoré pôsobia jemne a postupne, a terapeutické doplnky, zamerané na ľudí bojujúcich s nadváhou.

Medzi prírodnou termogenikou sa rozlišujú tieto:

  • káva, zelený čaj – v nich obsiahnutý kofeín urýchľuje metabolizmus a spaľovanie tukov,
  • -imbir – zvyšuje oxidáciu tukov,
  • -efedrín – má silný stimulačný účinok na spaľovanie energie,
  • -L-karnitín – zlepšuje výkonnosť organizmu a spaľovanie tukov.