Zdravie

Knihy o zdravej výžive, ktoré vás prekvapia

Zdravé stravovanie je dnes základom životného štýlu väčšiny európskych spoločností. Keďže sme sa poučili z amerického spôsobu života, dávame väčší pozor na to, čo jeme. O svoje poznatky sa ochotne delia ľudia, ktorí prekonali nebezpečné, často nevyliečiteľné choroby. Jedným z takýchto príkladov je Bożena Żak-Cyran, ktorá je autorkou skvelej knihy „Energia života, energia jedla“, ktorá takéto prekonala dodržiavaním princípu piatich premien.

Táto kniha spája špecifické výživové tipy a recepty a môže byť aj východiskovým bodom pre duchovné hľadanie. Ďalšou knihou, ktorá si zaslúži pozornosť, je „Zeleninovo-ovocná strava“ od Dr. Ewy Dąbrowskej. Toto je ponuka pre ľudí, ktorí pri revolúcii vo výžive hľadajú tipy, ktoré im pomôžu prejsť na zdravé stravovanie a odštartovať tak fascinujúce dobrodružstvo v oblasti zdravotnej starostlivosti. Dąbrowska uvádza množstvo príkladov uzdravenia sa z civilizačných chorôb, akými sú vredy či cukrovka, vďaka zeleninovej strave. Absolútnou základnou knihou je „Ayurveda. The Book of Home Remedies“.

Zdravé stravovanie pri anémii

Anémia je zákerné ochorenie, ktoré sa zvyčajne prejavuje celkovou slabosťou. Často je obviňovaný z flegmatizmu a malátnosti vyplývajúcej z charakterových vlastností. Iba krvné testy môžu rozptýliť akékoľvek pochybnosti a stanoviť diagnózu. Mala by sa liečiť anémia, často spojená s inými ochoreniami. Ako podporiť farmakologickú liečbu, aby prinášala uspokojivé výsledky?

Samozrejme, diéta. Prirodzene, anemická strava by mala byť bohatá na produkty obsahujúce veľké množstvo železa. 30% – toľko ľudia absorbujú železo zo živočíšneho mäsa. Všetky formy podávania mäsa sú dostupné tu. Cviklová šťava, ktorú používajú chudokrvníci – za jej receptúru vďačíme predchádzajúcim generáciám, ktoré, vychované na zelenine z polí a záhrad, zaznamenali u ľudí využívajúcich toto špecifikum výrazné zlepšenie pohody.

Najlepšia je šťava z nakladanej cvikly, pripravená podľa domáceho receptu. Petržlen a špenát sú povinnými zložkami jedál. Pre vegetariánov a nielen: zelenina, ktorá obsahuje vysoké množstvo železa, sú strukoviny, ako fazuľa, fazuľa a hrach.

Zdravé stravovanie v jedálňach

Obraz usmiateho amerického dieťaťa s nadváhou je mýtus. Stravovacie vzorce, ktoré k nám prišli z krajín, kde je štandardom blahobyt, nefungovali. Civilizačné choroby vyplývajúce z nesprávneho stravovania a často prispievali k depresiám, zníženej imunite a nedostatku vôle žiť.

Školské jedálne boli preplnené sladkými tyčinkami, lupienkami, spracovaným jedlom. Školské jedálne sa pomaly stávali zdrojom frustrácie rodičov, keďže nepomáhali pri náprave negatívnych stravovacích postojov. Táto situácia sa začala meniť začiatkom 21. storočia. Bolo vytvorených mnoho programov, aby si americká verejnosť uvedomila, že ich životný štýl ohrozuje ich fyzické a duševné zdravie.

Obézne dieťa je viac letargické a menej míňa. Jeho prirodzená zvedavosť a túžba objavovať svet sa vytráca, pretože cukor vo veľkom množstve ničí mozog, čo je vedecky dokázané. Z jedální začali miznúť ľahko dostupné rýchle občerstvenie. Začali sa zameriavať na teplé, zdravé jedlá a čipsy nahradila mrkva.