Zdravie

Zdravie – najdôležitejšia vec v živote

Ľudia, ktorí sa svojmu zdraviu príliš nevenujú, určite časom pocítia následky svojho zanedbania. Konzumácia tučných jedál s konzervačnými látkami, zanedbávanie ovocia a zeleniny a pitie štiav bude mať v budúcnosti nepríjemné následky. Ak to však niekto zistí včas a rozhodne sa zmeniť svoje stravovacie návyky, môže sa o svoje zdravie postarať včas dnes aj v budúcnosti.

Zdravé stravovanie spočíva v zostavovaní každodenného jedálnička tak, aby bol bohatý na minerály, vitamíny a vlákninu. Vďaka tomu budete takmer cítiť rovnováhu.

Zdravé stravovanie tiež znamená odoprieť si také pochúťky, ako sú hamburgery, kebab, vyprážané hranolky a niektoré sladkosti zjedené v nadmernom množstve. Ak tieto produkty z času na čas používate s mierou – neviete sa s nimi rozlúčiť – podmienkou je však daný prístup k takémuto jedlu s mierou! Samozrejme, je lepšie ich nahradiť čerstvým ovocím alebo zeleninou.

Šport je zdravie?

Je šport vždy dobrý pre zdravie? Napriek tomu, že k fyzickej aktivite takto pristupuje veľa ľudí, nie vždy ide jedna vec ruka v ruke s druhou. Preto sa oplatí zamyslieť sa nad našou aktuálnou kondíciou, kým sa rozhodneme pre poriadny tréning.

Koniec koncov, príklad školenia, ktorý nájdeme na internete, nebude vždy vhodný pre začiatočníka. Už dnes sa teda môžete zamyslieť nad našimi očakávaniami, čo vlastne chceme dosiahnuť a možno zmeníme aj postoj k tréningu. Hneď na začiatku sa oplatí zamerať na správne prevedenie cviku, aj keď celý tréning zaberie niekoľko minút.

Keď sa dostaneme do praxe a cvičíme systematicky, všimneme si, že sa naša kondícia zlepšila a sami sme schopní robiť oveľa viac cvikov. Dnes sa teda môžete zamyslieť nad tým, ako k tomuto typu problému pristupujeme my sami a ako sa chceme venovať svojej fyzickej aktivite. Doba sa mení, máme k dispozícii veľa trénerov, ktorí nám pomôžu pripraviť vhodný akčný plán.

Zdravie tu a teraz

Musíte sa o seba postarať. Veľmi často sa zmena stravovacích návykov odkladá na neskôr. Podobne je to aj so športom a všetkými pohybovými aktivitami. Tempo života, utekajúce dni a dokonca aj týždne či mesiace vás nútia žiť na vysokej rýchlosti. Toľko domácich povinností každý deň, takže často zabudnete na jedlo. Nehovoriac o tom, že by mal byť zdravý a plnohodnotný.

Táto stratégia založená na odložení starostlivosti o seba navždy však nefunguje. Nedostatok pohybu a nezdravé stravovanie spôsobujú, že ľudia sú nielen náchylní na mnohé vážne choroby. Má tiež oveľa menej energie na každodenné pôsobenie. Strava a cvičenie sú základom zdravia a budovania sily po fyzickej aj psychickej stránke. Preto by sa na nich nemalo zabúdať.

V tomto bode je však dobré zastaviť sa a naplánovať si potrebné zmeny. Vedomý výber živín doplnený pravidelnou aktivitou je investíciou do dlhého a uspokojujúceho života. Bez zdravotných problémov, no s množstvom energie každý deň. Oddnes.