Cvičenia

Cvičte krátko, ale s dobrými výsledkami

Toto je sen mnohých ľudí. Vo všeobecnosti im chýba čas na dlhý tréning. Chcú však dosiahnuť dobré výsledky. Pilates im možno odporučiť. Cvičebný systém určený pre športovcov, ktorý si rýchlo prispôsobili aj amatéri pohybovej aktivity. Pilates nie je spôsob, ako získať veľmi vyvinutú svalovú hmotu.

Veľmi dobre však pôsobí na ľudí, ktorí si dali za cieľ postupné spaľovanie tukov, celkové spevnenie tela a uvoľnenie napätých svalov. Pilates tiež umožňuje očistiť telo od mnohých toxínov, pretože hlboké dýchanie zostáva jeho neoddeliteľnou súčasťou. Po určitom čase cvičenci vnímajú svoje vlastné telo úplne inak.

Majú s ňou väčší kontakt a cítia sa oveľa lepšie vo svojej koži. Tradičný tréning pilatesu trvá približne štyridsaťpäť minút až približne hodinu a pol. Počas tejto doby však môžete urobiť veľa pre celé telo alebo sa zamerať na jeho vybrané partie. Cvičenia sa spravidla opakujú trikrát týždenne.

Cvičenie pre figuríny

Človek môže žiť nehybne. A predsa, aký je to život. Po tisíce rokov žili ľudia takmer neustále v pohybe. V práci, pri domácich prácach a dokonca aj pri cestovaní ste väčšinou museli ísť. Sme evolučne pripravení žiť život plný aktivity. Potrebujeme ho na udržanie fyzického zdravia, ale aj duševnej rovnováhy.

Moderní ľudia by na to nemali zabúdať. Práve chôdzou, behaním a pravidelným cvičením môžete pôsobiť proti negatívnym vplyvom sedavého spôsobu života. V práci veľa ľudí v sieti a ich domáce povinnosti vykonávajú stroje. O cestovaní radšej ani nehovoriac. Aj občasná potreba stáť v autobuse vás znervózňuje.

Preto sa musíte vo voľnom čase pohybovať. Ľudia, ktorí si to nevšímajú, sa čoskoro ukážu ako zraniteľní voči civilizačným chorobám. Pre tých, ktorí sú odolní voči pohybu, stojí za to pripomenúť, že na starostlivosť o ich zdravie nemusíte vynakladať žiadne zvláštne úsilie. Stačí trocha konzistencie.

Cvičenie na posilnenie nôh

Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že posilňovanie nôh nie je nič ťažké. Nohy predsa používame každý deň: stúpame po schodoch, niekedy prekonávame aj značné vzdialenosti – dolné končatiny by teda mali byť silné samy o sebe. Medzitým v zime, pri lyžovaní na lyžiarskych svahoch alebo v lete, keď sa plavíme na doske, máme pocit, že nohy nie sú také úžasné, ako by mali byť.

Medzitým pred sezónou stačí použiť len niekoľko krátkych cvikov – nie dlhších ako pätnásť minút – na výrazné zlepšenie stavu nôh. Navyše: ak skutočne plánujete zimnú lyžovačku, môžete si nastaviť frekvenciu 3 sedení týždenne počas 3 týždňov pred výletom.

Prvým z týchto cvikov je jednosekundový zastávkový drep s činkou so stehnami rovnobežnými so zemou – ako v drepe, tak aj pri vstávaní z neho. Ďalším cvikom, ktorý sa oplatí robiť, je vykrúcanie trupu s činkami. Nakoniec sa oplatí trénovať rýchle skoky cez určenú čiaru.