Doplnky

Hromadné živiny. Čo si vybrať?

Budovanie svalovej hmoty nie je jednoduchá ani príjemná úloha. Vyžaduje si to obrovské úsilie, motiváciu, nasadenie a sebazaprenie. Ale je to, samozrejme, na dosah ruky. Najdôležitejšie je však pamätať na to, že samotný tréning nestačí. Základom úspechu je dobre vyvážená strava, ktorej fungovanie je vhodné podporiť vhodnými doplnkami stravy.

Aj keď sa na trhu objavilo množstvo produktov tohto typu, najlepšie je siahnuť po tých osvedčených a rokmi odporúčaných dôveryhodnými trénermi a odborníkmi na výživu. Len tak si môžeme byť istí, že prípravky, ktoré užívame, nám skutočne pomôžu, namiesto toho, aby nám zbytočne uškodili. Siahnuť môžeme napríklad po kreatíne, ktorý zväčšuje priemer svalových vlákien a podporuje našu efektivitu, vďaka čomu nám umožňuje trénovať intenzívnejšie.

Sme menej unavení, naše svaly sú menej namáhané a ich rast je oveľa rýchlejší ako normálne. Preto ho často využívajú ľudia so štíhlymi štíhlymi postavami, ktorí snívajú o svalnatejšom, atletickejšom vzhľade.

Hromadné doplnky stravy? Siahnite po gaineroch

Vytvarovať si tú správnu postavu nie je také jednoduché a príjemné, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Vyžaduje si to veľké sebazaprenie, disciplínu a čas strávený intenzívnym a náročným tréningom. Samotné cvičenie nestačí na dosiahnutie uspokojivých výsledkov.

Preto je lepšie podporovať svoje telo vyváženou stravou, ktorej súčasťou sú aj správne doplnky. Dokonalým príkladom sú gainery, teda zmesi bielkovín a sacharidov, obohatené o malé množstvo tukov, minerálov a vitamínov. Ide o jeden z najobľúbenejších kondicionérov, najmä u ľudí, ktorí by chceli čoskoro pribrať.

Ich úlohou je podporovať telo pri budovaní svalového tkaniva. Nie je však čo podvádzať – ani samotný doplnok túto prácu za nás neurobí. Len šikovná kombinácia doplnkov s pravidelným cvičením môže priniesť skutočné výsledky. Inak sa ich ani neoplatí používať.

Gainery. Čo nájdeme v zložení?

Gainery sú – najvšeobecnejšie povedané – zmesou bielkovín a sacharidov. Teda všetko, čo je potrebné na správne zhodnotenie nášho tela v čase zvýšenej fyzickej námahy. Preto gainery tak horlivo využívajú športovci a všetci tí, ktorí sa rozhodnú cvičiť intenzívnejšie.

Na to, aby ste po nich siahli, nemusíte byť kulturista – stačí začať športovať, chcieť zhodiť nejaké to kilo alebo nabrať svaly. Samotné cvičenie však nestačí. Základom je dobre vyvážená strava. Tu nám pomáhajú doplnky. Majú starostlivo navrhnuté zloženie a obsahujú všetko, čo fyzicky aktívne telo potrebuje.

V prípade gainerov hrajú kľúčovú úlohu bielkoviny, ktoré tvoria 15 až 30 percent zloženia. Zvyšok tvoria najmä sacharidy, ako aj drobné prídavky tukov a esenciálnych vitamínov a minerálov (tu sú najdôležitejšie vitamíny skupiny B, ďalej niacín a dve kyseliny: pantoténová a listová).