Cvičenia

Intervalové cvičenia – na čo slúžia?

Kto nesníva o rýchlejšom metabolizme a spaľovaní kalórií aj pri sedení pred televízorom? Dá sa to, len treba trochu cvičiť.

Intervalový tréning, takzvaný HIIT, pozostáva z cvikov s premenlivou intenzitou. Urobíme, čo je v našich silách, aby sme si dali o chvíľu krátku prestávku, ale choďte ďalej. Vďaka tomu zrýchlime tep, a obrat organizmu sa zvýši na niekoľko hodín. Po tréningu spálime prekvapivo viac kalórií ako počas tréningu. HIIT je preto najlepšie robiť ráno po ľahkých raňajkách. Potom zabezpečíme horenie na celý deň. Tento druh cvičenia nemusíme robiť každý deň. Trikrát týždenne by malo byť viac než dosť. Ich veľkou výhodou je, že nepotrebujeme žiadne špeciálne vybavenie.

Súbory intervalových cvičení sa dajú ľahko nájsť na internete. Môžeme cvičiť spolu s trénerom alebo si tréning zabezpečiť sami. Samozrejme, nezabudnite prispôsobiť intenzitu tréningu vlastným schopnostiam a kondícii. Pretrénovanie nie je dobrá vec.

HIIT- urýchliť spaľovanie cvičením

Pomalý metabolizmus vysvetľuje príliš veľký význam pre mnohých ľudí. Nie je však pravda, že svoj metabolizmus nevieme ovplyvniť. Môžeme to urýchliť správnym cvičením.

Tréning, ktorý nám zaručí veľa hodín spaľovania je HIIT, teda intervalový tréning. Spočíva vo vykonávaní cvikov s premenlivou intenzitou. V jednom momente dávame zo seba sto percent, potom si chvíľu oddýchneme pri trochu pomalšom tempe cvičenia. Tento typ tréningu môže zahŕňať beh premenlivým tempom, t.j. striedanie šprintu a jogu. Cvičiť takto môžete aj so stacionárnym bicyklom, šliapať premenlivým tempom. Pri intervalovom tréningu nespálime toľko kalórií ako po ňom.

Tento druh cvičenia je najlepšie vykonávať ráno, vďaka čomu zrýchlime metabolizmus na celý deň. Vďaka nim máme šancu spáliť kalórie ešte rýchlejšie, no nemusíme ich robiť každý deň. Trikrát týždenne určite bude stačiť a výsledky budú určite uspokojivé.

Nemôžete ísť do posilňovne? Cvičte doma

Predplatné telocvične alebo fitness klubu je pre niektorých ľudí príliš drahé. Nie každý má čas pravidelne navštevovať tieto miesta. Je to však dobrá výhovorka, prečo necvičiť vôbec?

Ak máte čas na prezeranie sociálnych sietí, nájdete si ho aj na cvičenie. Všetko, čo potrebujete, je prístup na internet a nejaký priestor. Nájdeme tam inštruktážne videá s cvikmi. Určite medzi nimi nájdeme tréningy na rôzne partie tela, cviky zamerané na spaľovanie tukov či posilňovanie svalov. Väčšinou k nim nepotrebujeme žiadne špeciálne vybavenie. Jediné vybavenie, ktoré by sa nám mohlo hodiť, je podložka na cvičenie.

Aby ste vyzerali krásne, štíhle a zdravo, nemusíte pravidelne chodiť do posilňovne, kupovať si predplatné alebo chodiť na hodiny s osobným trénerom. Doma môžeme mať najlepší fitness klub s najlepšími špecialistami. Stačí si ich nájsť na internete a vybrať si tréning, ktorý zodpovedá našim očakávaniam. Musíte však brať do úvahy svoju kondíciu a vlastné schopnosti.